Застій жовчі: причини, наслідки та харчування

Мабуть, кожному знайомий стан, коли з’їж шматочок жирної їжі і з’являється гіркота у роті, почуття тяжкості в правому боці, нудота – що це означає? Такі симптоми нерідко свідчать про застій жовчі.

Як боротися з холестазом, що робити при застої жовчі, як не допустити розвитку ускладнень від патологічного стану? Про це та багато іншого розповість гастроентеролог Клініки Святого Миколая!

Основні функції жовчі та жовчного міхура

Жовч – це продукт секреції гепатоцитів (клітин печінки), необхідний для травлення жирів, правильного засвоєння білків, вуглеводів, жиророзчинних вітамінів. Якщо жовч виробляється у печінці, що тоді таке жовчний міхур і навіщо він потрібний? З печінки, за спеціальними протоками, секрет потрапляє в жовчний міхур – невеликий орган грушоподібної форми, розташований поруч із печінкою. Звідти, по жовчному протоку, жовч надходить у дванадцятипалу кишку, де безпосередньо і реалізує свої завдання.

Якщо з якихось причин жовч не надходить у кишечник, накопичується і застоюється в жовчному міхурі, це призводить до порушення всіх вищеописаних процесів.

У чому небезпека застою жовчі?

Спочатку слід розібратися, що таке застій жовчі? Це патологічний стан, при якому жовч не виводиться, або евакуюється з міхура в недостатньому обсязі.

Прием врача гастроэнтеролога

Сама по собі жовч – це висококонцентрований секрет, що містить багато активних компонентів. Якщо вона довго перебуває у нерухомому стані, відбувається її згущення (вона стає в’язкою, желеподібною), компоненти жовчі випадають в осад та сприяють утворенню каменів. Що при цьому робить жовчний міхур? Реагує запаленням – жовч має подразнюючу дію на стінки міхура, провокуючи розвиток холециститу.

Тим часом клітини печінки продовжують виробляти жовч, вона накопичується в міхурі і розтягує орган. Частина секрету внаслідок підвищеного тиску закидається назад за печінковими протоками, надаючи токсичну дію на печінку. Це може призвести до розвитку токсичного гепатиту та навіть цирозу печінки.

Як вже було згадано вище, жовч відіграє дуже важливу роль у процесах травлення їжі. Порушення засвоєння жирів та жиророзчинних вітамінів ведуть до дисбалансу обміну речовин, унаслідок чого розвивається авітаміноз, остеопороз, дисбактеріоз. Зростання жирів у кровоносному руслі спричиняє підвищення рівня холестерину, що загрожує розвитком атеросклерозу судин, хвороб серця.

Причини застою жовчі та його симптоми

Найпоширеніші причини недуги, це:

  • Часті стреси (відбувається спазм м’язів жовчовивідних проток та клапанів, через що секрет не може повноцінно евакуюватися у дванадцятипалу кишку)
  • Характер харчування та спосіб життя (переїдання, зловживання жирною їжею, алкоголем, малоактивний спосіб життя, нерегулярний прийом їжі)
  • Перешкоди на шляху відтоку жовчі (камені, спайки, кісти, пухлини)
  • Ендокринні патології, внаслідок яких відбувається згущення жовчі, зміна її ферментного складу, хімічних властивостей
  • Аномалії розвитку жовчного міхура, жовчовивідних протоків

Ознаки холестазу можуть бути найрізноманітнішими і відрізняються залежно від занедбаності процесу. Основні симптоми:

  1. Біль. Відчуття можуть бути як незначними (дискомфорт, тягнуть/ноючі болі), так і гострими (різкі, сильні, колючі, приступоподібні болі в правому підребер’ї).
  2. Гіркота у роті, часті печії, відрижка, неприємний запах із рота.
  3. Ознаки дефіциту жиророзчинних вітамінів – крихкість кісток, сухість волосся та шкіри, ламкість нігтів.
  4. У занедбаних випадках – жовтушність шкіри та слизових оболонок, свербіж шкіри, потемніння сечі, знебарвлення калу.
  5. Диспепсичні явища – нудота, блювання, здуття живота.
  6. Зниження ваги.
  7. Хронічна втома, сонливість, дратівливість.

Запідозрили у себе ознаки застою жовчі – що робити? Насамперед терміново звернутися до фахівця! Тільки лікар зможе правильно встановити діагноз, провести діагностику та підібрати відповідне лікування.

Які продукти бажано виключити

Поряд з обстеженням у лікаря та підбором лікування важливо подбати і про правильне харчування. Нормалізація характеру харчування – найпростіший і найефективніший спосіб позбутися застою жовчі та не допустити рецидиву процесу.

Гастроэнтеролог КСМ

Насамперед, варто відмовитися від шкідливих звичок – вживання алкоголю, куріння. Для пацієнтів із застоєм жовчі розроблено спеціальний режим – дієта номер 5. Вона виключає жирну, гостру, смажену їжу, борошняні вироби, а також продукти, що містять щавлеву кислоту. Також важливо обмежити кількість споживаної солі до 10г/добу. Від жирного м’яса та риби, газованих напоїв, копченостей, бобових також доведеться відмовитись.

З тим, які продукти бажано виключити з раціону, розібралися. А що корисно для нормального функціонування жовчного міхура?

  • Дробний характер харчування – їсти потрібно 5-6 разів на день невеликими порціями
  • Вживати нежирні страви, бажано приготовлені на пару чи запечені
  • Корисні жири (ненасичені жирні кислоти) – оливкова/лляна олія, клітковина, фрукти та овочі
  • Віддавати перевагу рибі та м’ясу нежирних сортів
  • Дотримуватись водного режиму – для розрідження жовчі важливо пити достатню кількість води

Методи лікування застою жовчі

Вибір методу та курсу терапії залежить від стадії хвороби, причини, що викликала застій, наявності ускладнень та супутніх захворювань. Тому при перших ознаках холестазу слід звернутися до гастроентеролога – тільки досвідчений фахівець зможе підібрати оптимальне комплексне лікування.

Найчастіше використовується поєднання медикаментозної терапії та дієти. У ряді випадків може бути рекомендовано хірургічне лікування – операція з видалення жовчного міхура (холецистектомія), ендоскопічне/лапароскопічне розширення проток, видалення каміння тощо.

Вибір методу здійснюється виключно в індивідуальному порядку після ретельної попередньої діагностики. У Клініці Святого Миколая є все необхідне для комплексного обстеження, оперативного лікування та реабілітації пацієнтів!

(098) 309-03-03   (099) 309-03-03   (093) 309-03-03

Стаття написана гастроентерологом Клініки Святого Миколая