Харчування при цукровому діабеті: поради ендокринолога

Вам більше не можна солодке. Ніколи. Люди з цукровим діабетом, чи доводилося вам чути таку фразу хоч раз в житті? Існує думка, що якщо у людини виявили цукровий діабет, то його раціон надалі складатиметься виключно з прісної, несмачної їжі. Але це не зовсім так, адже дієта і харчування при цукровому діабеті можуть бути смачними, а якість життя при цьому тільки виросте. Чого чекати від раціону харчування при цукровому діабеті, як контролювати рівень глюкози і навчитися рахувати хлібні одиниці? Розповість ендокринолог Клініки Святого Миколая.

Який рівень цукру вважається небезпечним

Норма глюкози в крові натще – 3,9-5,6 ммоль / л. Якщо результати аналізу відрізняються, то це може означати наступне:

  • Преддіабет – 5,6-6,9 ммоль / л. Це означає, що діабет ще не розвинувся, але в організмі відбувається ряд процесів, які здатні збільшувати ризики його появи
  • Діабет – вище 7 ммоль / л. Поки що особливої небезпеки здоров’ю немає, якщо стан вчасно помітити і вжити відповідних заходів
Сахарный диабет эндокринология

Далі виділяють 3 ступеня гіперглікемії:

  1. Легка – 6,7-8,2 ммоль / л
  2. Середньої важкості – 8,3-11,0 ммоль / л
  3. Важка – понад 11,1 ммоль / л

Якщо показники перевищують 16,5 ммоль / л розвивається прекома, а при концентрації глюкози в крові вище 33,3 ммоль / л – гіперглікемічна кома. Детальніше про ці стани описано нижче.

Наслідки цукрового діабету

Нерідко на прийом до лікаря приходять люди, рівень цукру у яких просто зашкалює – 20-25 ммоль / л. При цьому звертаються вони зазвичай з типовими скаргами:

Консультация эндокринолога
  • Зниження гостроти зору аж до втрати зору
  • Поразка всіх судин (серця, нирок, головного мозку, сітківки очей)
  • Порушення функції нирок (аж до ниркової недостатності)
  • Гангрена, трофічні виразки нижніх кінцівок
  • Інсульт, інфаркт
  • Імпотенція
  • Порушення слуху
  • Часті інфекції (особливо сечового міхура, нирок)

Пов’язано це з тим, що при тривалій гіперглікемії глюкоза накопичується у тканинах і стає токсичною – руйнує печінку, нирки, судини, серце, нервові волокна. Але не тільки високий цукор може згубно впливати на організм, гіпоглікемія також небезпечна. Насамперед страждає мозок, оскільки саме він споживає до 60% всієї енергії, що поставляється глюкозою. Як наслідок – запаморочення, слабкість, зниження концентрації, потемніння в очах, тремтіння кінцівок, непритомність.

Також виділяють особливо небезпечні наслідки, які потребують невідкладної допомоги:

  • Кетоацидоз – стан, який розвивається при нестачі інсуліну в крові. Як результат, глюкоза не може проникнути всередину клітини і, щоб отримати необхідну енергію, організм починає розщеплювати жирні кислоти у великих кількостях. В процесі розщеплення утворюються токсичні кетонові тіла, вони накопичуються у крові дуже швидко, так, що нирки не встигають виводити кетони з сечею. Як результат – кетоацидотична кома або навіть летальний результат, якщо вчасно не була надана медична допомога.
  • Гіперглікемічна кома – підвищення рівня глюкози в крові до критичних значень (вище 33,3 ммоль / л). У людини виникає сильна спрага, бажання постійно мочитися і, якщо не вжити жодних заходів, така людина впадає у кому.
  • Гіпоглікемічна кома – критично низький рівень глюкози у крові (нижче 1,65–1,38 ммоль / л). Як вже було сказано вище, основний споживач глюкози – це мозок, і якщо до нього надходить недостатньо харчування, мозок впадає у «сплячку», щоб цю енергію економити.

Чим відрізняється харчування при цукровому діабеті 1 і 2 типу?

  • Харчування при цукровому діабеті 1 типу.

Важливо отримувати всі основні поживні речовини в тій же кількості, що і звичайна людина. Якщо схильності до повноти немає, то добова калорійність страв не повинна відрізнятися від норми. Єдине що важливо знати – кількість вуглеводів в їжі. В середньому, 1 одиниця інсуліну розрахована на 15 г вуглеводів, доза інсуліну коригується до їжі з урахуванням кількості хлібних одиниць майбутнього прийому їжі. Відповідно до сучасних рекомендацій, продукти, що найкраще підходять при цукровому діабеті 1 типу, – це продукти так званої середземноморської дієти.

  • Харчування при цукровому діабеті другого типу.

Особливих відмінностей в дієті немає, раціон також має бути насичений некрохмалистими овочами, складними вуглеводами та цільнозерновими виробами. При надлишковій масі тіла лікар може порекомендувати низькокалорійну або низьковуглеводну дієту. Також діабетикам 2 типу потрібно вживати мінімум 1,5 л води на добу.

Рекомендації для зменшення рівня цукру

Основа підтримки оптимальної концентрації глюкози – здоровий спосіб життя і правильно складений раціон харчування при цукровому діабеті. Він зазвичай включає:

Помощь при сахарном диабете
  • Відмову від алкоголю
  • Зменшення кількості цукру та підсолоджувачів
  • Заміну фастфуду домашніми стравами
  • Зміну борошняних виробів з м’яких сортів пшениці на тверді сорти
  • Прийом їжі строго за графіком (уникати перекусів)
  • Заміна шкідливої їжі здоровою (наприклад, замість морозива можна з’їсти збиті заморожені банани)
  • Виключити переїдання

ТОП-3 правила раціону

Замінити солодощі здоровою їжею!

Не можете відмовитися від солодкого до чаю? Тоді замість звичної шоколадки краще з’їсти невелику кількість сухофруктів, цільнозернового печива. Любите морозиво? Спробуйте приготувати його вдома самостійно – заморозьте улюблені ягоди або фрукти і збийте їх блендером до отримання однорідної маси.

Калорійність кожного з прийомів їжі повинна бути приблизно однаковою

Складайте меню так, щоб порції на сніданок, обід і вечерю були рівні по калорійності. Скористайтеся методом діабетичної тарілки – половину страви займають овочі і зелень, чверть – вуглеводи і ще чверть – м’ясо / риба. А краще зверніться до дієтолога для складання персонального плану харчування.

Вживати вуглеводи у першій половині дня

До обіду – каші, фрукти, картопля, молочка. Найвищий глікемічний індекс у вуглеводів, тому їх можна вживати тільки до обіду, а після 17:00 вуглеводи і зовсім під забороною. Загрожує це стрибком цукру в нічний час, коли контролювати його рівень не вдається.

Що не можна їсти при цукровому діабеті

Список заборонених продуктів при цукровому діабеті почесно відкриває алкоголь – при цьому, чим міцніше напій, тим він калорійніше. Від нього слід відмовитися зовсім.

На другому місці – легкозасвоювані вуглеводи. Вони створюють стрибок рівня глюкози в крові, що небезпечно при інсулінової недостатності. Сюди відносяться всі борошняні вироби (булочки, білий хліб, торти, тістечка), макарони з м’яких сортів пшениці, солодощі з додаванням цукру (газовані напої, шоколадки, цукерки), ковбаси і сосиски, картопля, фастфуд. Якщо виключити з раціону всі ці продукти не виходить, то потрібно хоча б мінімізувати їх споживання.

Також варто обмежити:

  • Транс-жири (маргарин, магазинна випічка)
  • Холестерин – оптимально не більше 200 мг в день (приблизно стільки міститься в 1 середньому курячому яйці)
  • Настійки – близько 1 ч.л на добу
  • Насичені жири – продукти тваринного походження, жирні молочні продукти, кокосове і пальмове масла

Не потрібно думати, що пара чарок алкоголю або кілька цукерок ні на що не вплинуть, адже навіть така кількість може спровокувати стрибок глюкози у крові і викликати ускладнення.

Що можна їсти при цукровому діабеті

Питание при сахарном диабете
  • Несолодкі ягоди, фрукти
  • Нежирні молочні продукти
  • Бобові
  • Цільнозерновий хліб
  • Овочі
  • Нежирну рибу / м’ясо
  • Яйця

Які крупи дозволено їсти

  • Ячмінь (перлова, ячна)
  • Вівсяна крупа
  • Гречана
  • Пшенична
  • Кіноа
  • Рисова (тільки бурий рис довгозернистий)

М'ясо або риба: чого має бути більше у раціоні

М’ясо і риба – відмінні джерела білка. Але важливо їх вживати у помірних кількостях. Однозначно сказати, що повинно переважати в раціоні не можна, важливо лише не зловживати жирними сортами м’яса / риби і розмірено включати їх в меню.

Які продукти зменшують кількість цукру в крові

  • Свіжі овочі та зелень
  • Несолодкі фрукти, ягоди
  • Морепродукти, морська риба
  • Авокадо
  • Горіхи різних сортів (найкорисніший – мигдаль)
  • Цільнозернові продукти

Залишилися питання чи потрібна консультація фахівця? Звертайтеся до ендокринолога Клініки Святого Миколая і будьте здорові! Записатися на прийом можна зв’язавшись з контакт-центром Клініки Святого Миколая за телефонами:

(098) 309-03-03   (099) 309-03-03   (093) 309-03-03

Стаття написана ендокринологом Клініки Святого Миколая